Publisert: , Oppdatert:
- Lill Therese Opsahl Haugen

Første skoledag for nye losaspiranter

Denne uken startet 16 losaspiranter på opplæringen i sitt nye yrke. Alle er håndplukket av Kystverket gjennom en tøff rekrutteringsprosess.

Losaspirantene Daniel Norhaug og Carl Henrik Riiber prøver losjakken og resten av arbeidsklærne som de snart får bruk for.

Ledige stillinger som losaspiranter blir lyst ut ved behov, og i fjor var det 173 som sendte inn søknad i håp om å bli statslos. De heldige utvalgte har vært gjennom grundige intervjuer og en rekke praktiske tester. Nå skal de bli bedre kjent med sin nye arbeidsgiver, gjennom Kystverkets Introduksjonsuker til losyrket i Ålesund.

– Våre nye losaspiranter starter nå på en tre ukers felles opplæring, hvor den første uken er en presentasjon av Kystverket og alle administrative støttesystemer. Deretter følger presentasjoner fra eksterne foredragsholdere som forklarer losens rolle og spekteret av informasjon man må tilegne seg. Den siste uken består av en mer praktisk tilnærming til selve jobbutførelsen, som skal sko losaspirantene for mange år i tjeneste, forteller losdirektør Erik Blom, som var tilstede og ønsket aspirantene velkommen.

Etter kurset reiser losaspirantene ut til sine lokale områder og går i gang med selve praksisperioden. Hele opplæringstiden varer om lag et år og avsluttes med loseksamen. Dette regnes som en svært krevende, men også veldig lærerik tid.

Benjamin Fraenkl fra Langesund er en dem som kom gjennom nåløyet, og som snart kan kalle seg statslos. – Tanken på å bli los har jeg hatt lenge. Samtidig ville jeg gjøre andre ting og få mer erfaring før jeg gjorde alvor av tanken. Fram til nå har jeg både seilt offshore, vært noen år i Kystvakten. De siste årene har jeg jobbet for Redningsselskapet, der jeg blant annet har kjørt losbåt, sier Benjamin med et smil.

Vil du bli los?

Her er kravene til den som vil bli los 

 

Losaspiranter

På bildet fra venstre: Benjamin Fraenkl fra Langesund, Gaute Haukeland fra Masfjorden, Ernst Ringøy fra Bodø og Jens Gulowsen fra Bergen er fire av årets losaspiranter. De har allerede mange års erfaring fra sjølivet, og ser fram til å bygge videre på den kompetansen de allerede har.

16 utvalgteDe 16 kommende statslosene ble ønsket velkommen av losdirektør Erik Blom, på første "skoledag" i Ålesund.

Siste nytt