Ber om tilbakemelding fra brukere av digital rutetjeneste



Routeinfo.no er 25. juni utvidet med 118 nye seilingsruter fra Stad til Rørvik. Nå ber Kystverket om tilbakemelding fra brukere av tjenesten i en spørreundersøkelse.
På routeinfo.no kan fartøy som planlegger seilas mellom Oslofjorden og Rørvik få tilgang til totalt 395 digitale seilingsruter.
‒ Innen utgangen av året gjør vi tjenesten landsdekkende med ruter helt opp til grensen til Russland i nord, inkludert Svalbard. For å sikre at tilbudet oppfyller brukernes behov, oppfordrer vi navigatører til å gi oss tilbakemelding på tjenesten gjennom en spørreundersøkelse, sier senioringeniør John Morten Klingsheim i Kystverket.
Svar på spørreundersøkelsen her
Gir informasjon om seilingsforhold og –regler
Via routeinfo.no kan alle som planlegger å anløpe havner fra Oslofjorden til Rørvik i Trøndelag laste ned kvalitetssikrede seilingsruter direkte inn i sine kartsystemer om bord. Tjenesten er et gratis tilbud som skal bidra til tryggere og smartere sjøtransport.
Seilingsruter og ruteinformasjon er kvalitetssikret av nautikere, loser og trafikkledere i Kystverket for fartøy opp til 150 meters lengde og ni meter dyptgående, samt gjennomgått av Kartverket opp mot deres detaljerte dybdedata. Tjenesten gir navigatører detaljert informasjon om gjeldende seilingsforhold og seilingsregler for innseiling og anløp.
Reduserer risiko for uønskede hendelser
‒ Ved å tilby kvalitetssikrede seilingsruter reduserer vi risikoen for at fartøy tar uheldige rutevalg som kan øke risikoen for uønskede hendelser, men tjenesten vil ikke erstatte navigatørens validering av sin seilingsrute før seilasen starter, påpeker Klingsheim.
Ved at viktig ruteinformasjon er digitalt samlet hos Kystverket, kan ruter og ruteinformasjon også inngå i andre eksterne karttjenester gjennom et såkalt digitalt grensesnitt eller API. PRIMAR og Den norske los er eksempler på karttjenester som nå tilbyr digitale ruter fra routeinfo.no.
‒ Jeg setter virkelig pris på routeinfo-initiativet og lurer på hvorfor dette ikke har blitt innført tidligere, siden det så åpenbart er en nyttig del i digitaliseringen av sjøtransport, sier direktør for navigasjonsløsninger Ralf Lehnert i SevenCs, en internasjonal produsent av programvare til navigasjon.
Anbefaler navigatører å bruke rutene
Ved å tilby fartøy referanseruter som er kvalitetssikret av Kystverkets lostjeneste, sjøtrafikksentraltjeneste, sjømerketjeneste og farledsbevisenhet, ønsker Kystverket å styrke sikkerheten til sjøs. Tjenesten er ikke pliktig å bruke, men Kystverket anbefaler at navigatører tar i bruk referanseruter fra routeinfo.no som grunnlag for sin planlagte seilas.
Berge Rederi, som opererer ti bulkfartøy som går langs hele kysten, er et av rederiene som planlegger å bruke Kystverkets digitale rutetjeneste.
‒ Nå som tjenesten dekker store deler av kysten kommer vi til å ta den i bruk ved våre fartøyer. At alle rutene er kvalitetssikret av nautikere og loser i Kystverket, gir oss en trygghet i at kursene vi legger er riktige og at alle hensyn er ivaretatt, sier reder og kaptein Øivind Berge i Berge Rederi.
For å redusere møtehendelser har Kystverket separert møtende ruter der farvannet gir rom for det. I routeinfo.no kan navigatører laste ned separate ruter for nordgående, sørgående, og inn- og utgående trafikk.
‒ Dette er en stor fordel for skipsfarten, og vi ser helt klart at separate ruter vil bidra til å høyne sikkerheten for våre fartøy, sier Berge.
Fakta
Nytteverdi for navigatører
- Øker navigasjonssikkerheten – reduserer risikoen for at fartøy tar uheldige rutevalg som kan medføre uønskede hendelser.
- Tidsbesparende ‒ navigatører mottar digitale referanseruter som er kvalitetssikret av nautikere i Kystverket.
- Viktig ruteinformasjon er gjort tilgjengelig på ett sted ‒ navigatører sparer tid på å lete frem relevant ruteinformasjon fra ulike kilder.
- Rutene er åpent tilgjengelig og kan lastes ned via routeinfo.no. Tjenesten er gratis. Informasjon om alle endringer er tilgjengelig på routeinfo.no.
- Datafilene er tilgjengelig i internasjonal standard (RTZ-format) og kan lastes opp til fartøyets ECDIS og andre aktuelle verktøy.
- Styrker BRM (Bridge Resource Management) ‒ legger til rette for bedre ressursutnyttelse og hindrer misforståelser på bro.
- Legger til rette for just-in-time ankomst ‒ reduserer drivstoffbruk om bord ‒ gir miljøgevinst.
Fakta om tjenesten
- Routeinfo.no gir fartøy tilgang på kvalitetssikrede seilingsruter og ruteinformasjon, deriblant informasjon om gjeldende lokale forskrifter for aktuelle havner og kaier, og seilingsdistanser.
- Den digitale rutetjenesten ble etablert i 2018 med digitale ruter for Oslofjorden. Med siste utvidelse nordover fra Stad på Vestlandet til Rørvik på Trøndelagskysten, tilbyr tjenesten nå 395 digitale seilingsruter. Innen utgangen av 2020 vil Kystverket lansere en komplett rutetjeneste for hele kysten, inkludert Svalbard, med totalt over 500 seilingsruter.
- Alle referanseruter og ruteinformasjon er kvalitetssikret av nautikere i Kystverkets lostjeneste, sjøtrafikksentraltjeneste, sjømerketjeneste og farledsbevistjeneste.
- Ved å dra seilingsruter over i BarentsWatch bølgevarsel kan man få bølgevarsel for den enkelte rute.
Relaterte tema
Siste nytt
-
Flere kartleverandører tilbyr Kystverkets digitale seilingsruter
Navigatører som abonnerer på elektroniske sjøkart fra PRIMAR, får i denne tjenesten nå også tilgang til Kystverkets digitale referanseruter for navigasjon.
-
Millionavtale med Partnerplast
Kystverket har inngått avtale med Partnerplast om å få levert sjømerker av typen Dirigens.
-
Nå begynner arbeidet med Stad skipstunnel
Kystverket har nå mottatt oppdragsbrevet fra Samferdselsdepartementet, som i realiteten gir grønt lys til oppstart av forarbeidet for bygging av Stad skipstunnel.
-
Tryggere skipsfart i nordområdene
Tilbyr sjøfarende en rekke tjenester som er viktig for sikkerhet, fremkommelighet og miljø i Arktis.
-
Høring: Forskrift om Krigsnavigasjonstjenesten
Kystverket har på vegne av Samferdselsdepartementet sendt på høring utkast til forskrift om Kystverkets støtte til Forsvaret ved kriser og i krig (Krigsnavigasjonstjenesten ). Fristen for høringssvar er 14. mai
- Gå til nyhetsarkiv