Fjerner eierløse blåskjellanlegg på Vestlandet
Kystverket rydder i disse dager gamle blåskjellanlegg fra fjorder i Vestland fylke - så langt er 7,5 tonn marint søppel tatt opp fra sjøen.

Tidligere i år ble 14 gamle blåskjellanlegg fjernet langs kysten av Nord-Norge, og 50 tonn avfall ble hentet opp fra sjøen. Nå fortsetter ryddestafetten på Vestlandet, og i oktober-desember skal en rekke eierløse anlegg fjernes også her. Anleggene er forlatt av konkursrammede eiere og utgjør en sikkerhetsrisiko for både skipstrafikk, fritidsbåter, miljø og fiskeri. Store mengder tauverk, kjetting og blåser blir nå ryddet og levert på godkjente avfallsmottak. All biomasse, i hovedsak blåskjellrester, blir værende på lokasjonen.
Uten tilsyn
Blåskjellanleggene har stått i sjøen, uten eiere og tilsyn, i flere år. Opprydningen gjennomføres fordi anleggene kan de bli til hinder for både fremkommelighet og miljø. Ved å fjerne disse unngå man at de driver ut i skipsleia, hvor det går nyttetrafikk og fritidsbåter.
– Gjennom dette prosjektet får vi fjernet mye marin forsøpling og forurensning som ikke synes fra overflaten. Det er også funnet langt mer enn hva det kartleggingen som ble foretatt i vår skulle tilsi, sier prosjektleder Terje Andreassen i Kystverket.
Mange eierløse anlegg
De eierløse anleggene er et resultat av en feilslått satsing på oppdrett av blåskjell rundt årtusenskiftet. Selskapene som en gang eide anleggene er slettet fra Brønnøysundregisteret og det finnes ingen konkursbo med midler til opprydning.
– Vi jobber nå med å fjerne en rekke av disse eierløse anleggene. Kystverket og Fiskeridirektoratet har tidligere kjørt liknende opprenskningstokt som det vi gjennomfører i år, sier Andreassen.
Prosjektet er finansiert ved hjelp av korona-midler, for å styrke av aktiviteten i bygg- og anleggssektoren samtidig som en får utført viktige tiltak.Kystverket leder prosjektet, og har leid inn firmaet eSEA Marine som har spesialisert seg på opprydning i havet og som står for selve operasjonen på Vestlandet.
Her rydder Kystverket eierløse blåskjellanlegg i perioden oktober-desember:
Eikeland – Sveio kommune
Kvannskjæret – Kinn kommune
Menes – Sogndal kommune
Skarsvågen utenfor Bergen – Alver kommune
Indrekommana – Vik kommune
Lindetoneset utenfor Bergen – Alver kommune
Hamnen – Hardangerfjorden, Ullensvang kommune
Furevikklubben – Hardangerfjorden, Ullensvang kommune
Over 200 skjellbur av plast ble tatt opp fra havbunnen ved hjelp av en fjernstyrt undervannsfarkost på den tidligere lokaliteten på Eikeland i Sveio kommune. Foto: eSEA Marine
Arbeidsbåten Hydra i gang fjerner det tidligere blåskjellanlegget på lokaliteten Kvannskjeret Øst, i Kinn kommune. Foto: eSEA Marine
For mer info: Terje Andreassen, prosjektleder i Kystverket
Last ned video av rydding av blåskjellanlegg på Vestlandet.
Last ned undervannsvideo (ROV) av rydding av blåskjellanlegg.
Siste nytt
-
Flere kartleverandører tilbyr Kystverkets digitale seilingsruter
Navigatører som abonnerer på elektroniske sjøkart fra PRIMAR, får i denne tjenesten nå også tilgang til Kystverkets digitale referanseruter for navigasjon.
-
Millionavtale med Partnerplast
Kystverket har inngått avtale med Partnerplast om å få levert sjømerker av typen Dirigens.
-
Nå begynner arbeidet med Stad skipstunnel
Kystverket har nå mottatt oppdragsbrevet fra Samferdselsdepartementet, som i realiteten gir grønt lys til oppstart av forarbeidet for bygging av Stad skipstunnel.
-
Tryggere skipsfart i nordområdene
Tilbyr sjøfarende en rekke tjenester som er viktig for sikkerhet, fremkommelighet og miljø i Arktis.
-
Høring: Forskrift om Krigsnavigasjonstjenesten
Kystverket har på vegne av Samferdselsdepartementet sendt på høring utkast til forskrift om Kystverkets støtte til Forsvaret ved kriser og i krig (Krigsnavigasjonstjenesten ). Fristen for høringssvar er 14. mai
- Gå til nyhetsarkiv