Publisert: , Oppdatert:
- Pål Are Lilleheim

Podkast: − Ekstreme aksjoner som Northguider gir bratt læringskurve

Under ekstreme aksjoner, som tømmingen og fjerningen av tråleren Northguider på Svalbard i 2020, må man raskt utvikle nye metoder. Hør Rune Bergstrøm fortelle mer om dette, og om området miljøberedskap, i podkasten fra Kystverket.

Rune Bergstrøm er seniorrådgiver ved miljøberedskapsstaben i Kystverket. I samtale med Silija Seres i Lørn.tech forklarer han blant annet hvorfor Kystverket anses som en av de fremste i verden på oljevern i Arktis, hvordan denne kompetansen er bygd opp, om innovasjon, utvikling og samarbeid.

Kystverket har ansvar for den statlige oljevernberedskapen i Norge. Det innebærer de viktige oppgavene med å forebygge hendelser, og men også å aksjonere når uhellet først er ute. Da tråleren Northguider gikk på grunn i Hinlopstredet på Svalbard i 2018 fikk vi mange nye utfordringer å bryne oss på.

− Under slike ekstreme aksjoner er læringskurven bratt, og vi må raskt utvikle nye metoder og tilnærminger for å løse reelle problemer, sier seniorrådgiver Rune Bergstrøm i podkasten. 

I samtale med Silvija Seres i Lørn-tech snakker han også om det viktige området miljøberedskap, hvordan nye utfordringer dukker opp i form av nye drivstofftyper og nye framdriftssystemer. Selv om disse samlet sett fører til mindre utslipp til luft, og bidrar til det grønne skiftet, gir det samtidig utfordringer når ulykker inntreffer.

Siste nytt