Norge først ute med selvgående skip
Verdens første elektriske, selvkjørende containerskip skal nå bygges av Yara i samarbeid med Kongsberg Maritime. På Innovasjonskonferansen 7. september fikk deltakere høre mer om pioneerskipet «Yara Birkeland» som planlegger sin første seilas allerede i 2018.

Når Yara og Kongsberg Gruppen i mai offentliggjorde sine planer om å bygge verdens første selvkjørende og utslippsfrie containerskip, eksploderte medieoppmerksomheten rundt prosjektet. Peter Due i Kongsberg Gruppen skal lede prosjektet «Yara Birkeland». Han forteller at han i flere uker har turnert rundt i verden for å holde foredrag om prosjektet.
– Kongsberg Gruppen har aldri opplevd lignende interesse og engasjement før. Det er skrevet over 130 000 artikler om prosjektet i verdensdekkende media med ett nedslagsfelt på mer enn 600 millioner mennesker. Det betyr at rundt 15 prosent av verdensbefolkningen er blitt eksponert for prosjektet. Mange følger det som skjer i Norge nå med stor interesse, sier prosjektleder Peter Due i Kongsberg Maritime.
Due forteller at flere av de største internasjonale tv-kanalene ønsker å komme til Norge for å lage reportasjer om prosjektet, deriblant CNN, BCC og Discovery. Han påpeker at prosjektet ikke bare er viktig for Kongsberg Gruppen, men også for hele den norske maritime klyngen.
– Befester Norges posisjon
Kongsberg Gruppen er ansvarlig for å utvikle og levere all nøkkelteknologi om bord på «Yara Birkeland», inkludert kontrollsystemer, sensorer og nødvendig integrasjon for fjernstyrt og autonom operasjon, i tillegg til elektrisk fremdrift, batteri og styringssystemer. Som et ledende teknologiselskap leverer allerede Kongsberg Gruppen integrerte kontroll- og overvåkingssystemer med teknologi for fjerndrift og autonome operasjoner.
– Det at et norsk selskap som Kongsberg Gruppen fikk tildelt kontrakten betyr at Norge vil ligge i front på utviklingen av denne type teknologi. Vi har over 2000 norske underleverandører, og en rekke samarbeidspartnere i Norge som vil kunne bidra i arbeidet. Prosjektet vil derfor være med på å befeste Norges posisjon som ledende sjøfartsnasjon, sier Due, som også legger til at samarbeidet med myndigheter er viktig forutsetning for et vellykket prosjektet.
– Det finnes i dag ingen regelverk som omhandler autonome skip. I en tidlig fase har vi derfor etablert et godt samarbeid og er jevnlig i kontakt med både Kystverket og Sjøfartsdirektoratet for å oppdatere regelverket, noe som er en forutsetning for å kunne lykkes med «Yara Birkeland», sier Due.
Banebrytende for sjøtransport
Yaras nye fartøy vil redusere NOx- og CO2-utslipp og samtidig forbedre veisikkerheten ved å fjerne opp mot 40.000 lastebilfrakter i året fra veiene i befolkede og urbane strøk.
– Autonomi er ikke nytt for Kongsberg. Vi har jobbet med dette i 40 år, men det er først nå teknologien er tilgjengelig i stor skala og samfunnet er modent til å ta i bruk autonome skip, sier Due.
Ifølge Yara vil fartøyet være bemannet under oppstarten, og deretter bevege seg videre til fjerndrift i 2019. Førerløse operasjoner er planlagt fra 2020. Det nye nullutslippsfartøyet er banebrytende og vil endre måten man utfører internasjonal maritim transport og et viktig bidrag til at verden klarer å møte FNs bærekraftsmål.t verden klarer å møte FNs bærekraftsmål.
Siste nytt
-
Nye regler om fartsgrenser på sjøen
Alle båtførere må være forsiktige og tilpasse farten etter forholdene. I tillegg kan man ikke ha høyere fart enn fem knop innenfor 50 meter fra steder hvor folk bader eller − fra bademerkebøyer. Disse reglene gjelder i tillegg til lokale fartsgrenser.
-
Kystverket overtar SOMMs ansvar innen oljevern
Endringene trer i kraft 1. januar 2022.
-
Nå kan fartøy forhåndsmelde seilasen digitalt til sjøtrafikksentralene i SafeSeaNet
Dermed kan fartøy før ankomst til eller avgang i tjenesteområdet sende inn søknad om å bruke tjenesteområdet til sjøtrafikksentralene gjennom SafeSeaNet. For fartøy med større lengde enn 100 meter eller for fartøy med farlig eller forurensende last er det et krav om at slik søknad skal sendes inn minst en time før avgang.
-
Få søknadsveiledning – spar tid og arbeid
I mai er det søknadsfrist for både tilskuddsordningen for godsoverføring og tilskuddsordningen for effektive og miljøvennlige havner. Kystverket tilbyr veiledningsmøter i forkant av søknadsfristen, slik at potensielle søkere får forbedret søknadene sine.
-
Øvelse Arctic Guardian – landene i Arktisk råd samarbeider om søk og redning og miljøberedskap
Kystverket, Hovedredningssentralen og Kystvakten deltar 12.-14. april på den internasjonale beredskapsøvelsen Arctic Guardian 2021.
- Gå til nyhetsarkiv