Ja, mottaksplikten etter havne- og farvannsloven § 27 gjelder, med noen begrensninger.
Havne- og farvannsloven gir ikke grunnlag for å nekte fartøy å anløpe havn av hensyn til folkehelsen. Restriksjonene som nå legges på sjøtransporten som følge av virusutbruddet gjøres på grunnlag av annet regelverk enn havne- og farvannsloven.
Formålet med mottaksplikten etter havne- og farvannsloven § 27 er å sikre stabil, forutsigbar og ikke-diskriminerende tilgang til havneinfrastruktur for sjøtransporten. Mottaksplikten gjelder for eiere og operatører av havner og havneterminaler, og omfatter både private og offentlige eiere/operatører. § 27 sier at sjøtransporten må gis tilgang til den havneinfrastrukturen som havneeier og –operatør faktisk har gjort tilgjengelig for alminnelig trafikk, eventuelt den type trafikk som havnen har besluttet å ta imot ved vedkommende havneavsnitt.
Helsemyndighetene kan imidlertid iverksette restriksjoner eller fastsette andre reguleringer som får konsekvenser for havnens drift og dermed også for fartøy som hadde planlagt å anløpe havnen. Bl.a. er det gjort vedtak etter IHR-forskriften § 19 (https://lovdata.no/forskrift/2007-12-21-1573/§19) (forskrift 21.12.2007 nr. 1573 om varsling av og tiltak ved alvorlige hendelser av betydning for internasjonal folkehelse mv.) om hvilke havner som skal ivareta særskilte oppgaver. Både havnen og fartøy må holde seg innenfor de rammene som helsemyndighetene og ev. andre til enhver tid fastsetter.
Mottaksplikten etter havne- og farvannsloven § 27 gjelder i praksis derfor kun for den sjøtransporten som helsemyndighetene mv. til enhver tid tillater. Innenfor disse rammene har fartøy rett etter havne- og farvannsloven § 27 til å anløpe havner som er åpne for trafikk, med noen begrensninger, se under.
Mottaksplikten i havne- og farvannsloven § 27 gjelder med følgende begrensninger:
- Havnen har bare mottaksplikt så langt kapasiteten tilsier det:
- Dersom havnen må stenge ned helt eller delvis pga. bemanningssituasjonen, så vil den faktiske kapasiteten styre hvilke fartøy som kan få anløpe til hvilket tidspunkt. Offentlige havner er bundet av myndighetsmisbrukslæren og må passe på å prioritere mellom fartøy på en forutsigbar og saklig måte. I tilfelle kritiske leveranser, kan prioriteringen av anløp måtte gjøres i samråd med helsemyndighetene mv. Se også IHR-forskriften § 19.
- Havnen har ikke mottaksplikt dersom mottak av fartøyet kan innebære en risiko for sikkerheten i havnen:
- Med dette menes at det foreligger fare for sikkerheten i selve havnen, som skade på havnens infrastruktur eller personer som arbeider eller oppholder seg i havnen.
- MEN: Avvisning av et fartøy på grunn av fare for smittespredning reguleres av annet regelverk enn havne- og farvannsloven, jf. IHR-forskriften § 17:
«§ 17. Skip, luftfartøy og andre transportmidler på innreisesteder
Skip og luftfartøy kan ikke av folkehelsehensyn nektes å anløpe eller ankomme en havn eller lufthavn, ta om bord eller sette av, losse eller laste last eller forråd. Ethvert transportmiddel skal tillates å ta om bord drivstoff, vann, mat og forsyninger. Pålegg eller tillatelser etter dette leddet kan gjøres betinget av inspeksjon og gjennomføring av helsetiltak for å motvirke spredning av smitte eller annet agens.
Dersom det ikke er mulig å få iverksatt tilfredsstillende kontrolltiltak overfor et infisert transportmiddel, eller det iverksatte tiltaket ikke er vellykket, kan transportmidlet likevel få tillatelse til å reise videre under forutsetning av at ansvarlig myndighet underretter myndighetene på neste kjente innreisested om forholdene.
Dersom det anses påkrevd, kan transportmidlet henvises videre til nærmeste utpekte havn, lufthavn eller grensepasseringssted, jf. § 19.»
Fare for sikkerheten til personer som arbeider eller oppholder seg i havnen må ivaretas i tråd med denne bestemmelsen og helsemyndighetenes reguleringer og anvisninger må følges.