Bølge- og strømvarsel for hele norskekysten





Kystverket har utviklet en egen bølge- og strømvarslingstjeneste. Informasjonen den gir gjør det lettere og tryggere for sjøfarende å navigere i kystområder. Fra mai 2017 dekker bølgevarselet for farleder hele norskekysten. I tillegg har Kystverket et strømvarsel for Saltstraumen for å bidra til sikker seilas gjennom en av verdens sterkeste tidevannsstrømmer.

Se direkte kameraoverføring fra Saltstraumen
Trykk på YouTube lenken nede til høyre for å se live kameraoverføring i fullskjerm.
Bølgevarsel for farleder (BarentsWatch)
Bølgevarsel for farleder gir prognoser for bølgehøyde, -periode og -retning inntil 60 timer frem i tid. Tjenesten er et nyttig hjelpeverktøy både for hurtigbåter og ferjer og fritidsbåter og annen kysttrafikk. Basert på varslene kan passasjertrafikken på et tidlig stadium vurdere om det er sikkert å ferdes i områdene, eller om det er behov for alternativ transport på land.
Bruk av bølgevarselet kan også gi en miljøgevinst ved at seilaser kan planlegges mer effektivt, og bidra til redusert forbruk av drivstoff. Varselet gir også god informasjon for havbruksnæringen og andre kystnæringer.
Oppgradert tjeneste
Bølgevarseltjenesten har vært i kontinuerlig utvikling siden 2003, og dekker fra mai 2017 hele norskekysten. Varselet presenteres gjennom BarentsWatch sin brukervennlige kartløsning. BarentsWatch benytter moderne teknologi som presenterer informasjonen tilpasset både pc, nettbrett og mobil. På sikt vil informasjonen kunne vises direkte på kartplottere ombord på båtene. At varslene leveres på åpne formater gir også grunnlag for digitalisering av prosesser der bølge- og strøminformasjon er aktuelt for effektive og sikre operasjoner.
Tett samarbeid
Varslene er utviklet av Uni Research Polytec i tett samarbeid med Kystverket/BarentsWatch. Brukertesting har vært en viktig del av utviklingen. Varslene baserer seg på havmodeller fra Meteorologisk Institutt og NOAA samt videreutvikling av metoder fra SINTEF og US Corps of Engineers m.fl. Modeller og metoder er under kontinuerlig utvikling i samarbeid med Meteorologisk Institutt.
Egne varsel for spesielt utfordrende områder
Bølgevarsel for farleder dekker hele norskekysten. Varslene gis for farleder med ferge- og hurtigbåttrafikk langs hele kysten, og områder med mye fritidsbåttrafikk. I tre områder der bølgeforhold er særlig utfordrende, Stad, Hustadvika og Værøy/Røst, tilbyr vi også spesialvarsel for kryssende bølger.
Strømvarsel for Saltstraumen (BarentsWatch)
Strømvarselet for Saltstraumen, en av verdens sterkeste tidevansstrømmer, varsler hvor kraftig strømmen er på max og periode for strømslakk hvor strømmen forventes under 3 knop.
Aktuelle linker (bølger, strøm og vind)
- Bølgevarsel for farleder
- Vestfjorden bølgebøye 35 km vest av Bodø, N67º20,493’, E13º33,882’
- Tidevannstrøm i Svinesund
- Kårstø havn og Risavika havn
- Drammen havn
- Trondheim havn
- Portwind.no (24 havner per mai 2017)
- Hav og Kyst (YR.no)
Eksterne lenker
Siste nytt
-
Stadig flere er ute i fritidsbåt
Det er nå over 900 000 fritidsbåter i Norge, viser Båtlivsundersøkelsen 2018. I den komme det også frem at stadig flere bruker flytevest, sammenlignet med tilsvarende undersøkelse i 2012.
-
Ny søknadsrunde for tilskot til hamnesamarbeid
Første søknadsrunde vart avslutta 1. mars, og fleire søknadar fekk tilsegn om tilskot. Dei restrerande midlane blir nå lyst ut med søknadsfrist 15. mai 2018.
-
Loser verdens største
Nå er slepet av verdens største SPAR-plattform i gang ved Stord i Hordaland. Slepet av oljeplattformen Aasta Hansteen er den mest omfattende tauoperasjonen her til lands siden Troll-plattformen ble transportert til feltet i 1995. Losene Evensen og Fjeldstad er om bord for å sørge for at den enorme konstruksjonen kommer trygt ut av lospliktig farvann.
-
Kystverket bidrar til ny klimagasstatistikk
Miljødirektoratet publiserte mandag 9. april ny statistikk over klimagassutslipp i kommunene. Sammen med et nytt beregningsverktøy kan statistikken brukes i klima- og energiplanleggingen, noe som har vært sterkt etterspurt fra kommunene, ifølge Miljødirektoratet.
-
Lostjenesten blir ikke rammet av eventuell streik
Losbåtførerne som er ansatt i Buksér og Berging AS vil ikke bli rammet av en eventuell streik i første omgang. Dermed vil heller ikke lostjenesten bli rammet.
- Gå til nyhetsarkivet