Hopp direkte til innhold

Kystverkmusea

Norges maritime historie og infrastruktur i samarbeid med Kystverket og fem regionale museer.

 Lindesnes fyrstasjon

Ledelse og det koordinerende ansvaret ligger til Lindesnes fyrmuseum. Foto: Stiftelsen Lindesnes fyrmuseum.

Etter et ønske om å fremme forskning og formidling av sjøverts transport og den maritime infrastrukturens historie, på lik linje med andre samferdselsgrener, ble Kystverkmusea etablert i 2009. Museet fokuserer på Norges maritime infrastruktur, inkludert fyr, seilingsmerker, havner, kanaler, og losvirksomhet. På 18- og 1900-tallet var det en betydelig utvikling på dette feltet, drevet av statlige etater som Losvesenet, Kanal- og havnevesenet, og Fyrvesenet. Disse bidro vesentlig til Norges fremvekst som en sjøfartsnasjon.

Nettverksmuseum

Kystverket er ansvarlig for å ivareta og utvikle Norges samlede maritime infrastruktur. Kystverkmusea dokumenterer, utforsker og formidler både arven fra de historiske etatene og den moderne maritime infrastruktur slik den er i dag. Museet samarbeider direkte med Kystverket, som danner grunnlaget for driften og utviklingen av museets ressurser og innhold.

Kystverkmusea er organisert som et nettverksmuseum med fem regioner, hver representert for å sikre omfattende dekning av Norges maritime historie og kulturarv. Ledelsen er plassert ved Lindesnes fyrmuseum, som også har det koordinerende ansvaret for hele nettverket. Et av museets hovedmål er å bevare, formidle og forske på ulike aspekter av den maritime infrastrukturen.

Innen museets struktur er det fem avdelinger: Lindesnes fyrmuseum (Sørøst), Jærmuseet (Vest), Viti (Midt-Norge), Museum Nord (Nordland), og Museene for kystkultur og gjenreisning i Finnmark. Hver av disse avdelingene har spesifikke fokusområder, som losvesen, trafikkovervåking, fyr- og merkevesen, og havnevesen. De støtter også en rekke kulturelle og historiske prosjekter som fremhever det unike ved kystkulturen i forskjellige regioner.

Maritime betydning

Historisk dekker Kystverkmusea både moderne og tidligere maritime etater. Det tar også sikte på å utforske viktige hendelser og utviklinger innen den maritime sektoren, samt å forstå hvordan disse har formet dagens maritime nettverk. Museet ble opprinnelig opprettet med fire museer i 2008, og ble utvidet i 2016 for ytterligere å inkludere flere aspekter av kystkulturen.

Kystverkmusea deltar i en rekke prosjekter, som blant annet inkluderer dokumentasjon av havneområder, fyrhistorie, og lokale maritime initiativer. Disse prosjektene gir et bredt spekter av engasjementsmuligheter for både nasjonale og internasjonale besøkende, samtidig som de fremmer kunnskap om den maritime sektorens betydning for Norge.

Les også: Et skip lastet med kystkultur

 

Digitale fyrbesøk

Lurer du på hvordan fyra ser ut innvendig? Her kan du ta deg en digital titt inn i et knippe av fyra våre.

Kystreise

Formidling av kystens maritime kulturhistorie i en karttjeneste.

Til toppen