Hopp direkte til innhold

Ber voksne menn ta mer ansvar

Bilde av uhell med fritidsbåt
FLERE BÅTULYKKER: Menn over 60 år er kraftig overrepresentert i båtulykker. Ofte slurves det med både redningsvest og promillegrensen. FOTO: Redningsselskapet

I 2022 omkom 34 personer på sjøen i forbindelse med bruk av fritidsbåt. Kystverket har gått sammen med Sjøfartsdirektoratet og Redningsselskapet om kampanjen “Løft blikket”, som har til hensikt å redusere antall båtulykker og omkomne på sjøen.  

34 omkomne på sjøen i 2022 i forbindelse med bruk av fritidsbåt er åtte flere enn i 2021 – og menn over 60 er kraftig overrepresentert. Båtfolket må bli flinkere til å si fra, mener Sjøfartsdirektoratet, Kystverket og Redningsselskapet.

Sjøfartsdirektoratet registrerte 32 båtulykker med totalt 34 dødsfall i løpet av fjoråret. Over halvparten (18) av de omkomne i forbindelse med båtbruk i 2022 tilhører kategorien menn 60+.   

Må tørre å si fra

Flere ulykker kunne trolig vært unngått om folk tok mer ansvar for egen og andres sikkerhet. Ofte er det manglende bruk av vest i kombinasjon med promille involvert i dødsulykkene. Kun 11 av de 34 omkomne i løpet av fjoråret benyttet flyteutstyr. 16 av 34 ble i etterkant bekreftet ruspåvirket. 

a68550a0-1068-4f4d-9f7f-227c2b2d239d.png

– Det er viktig at alle er klar over risikoen med å ikke tenke sikkerhet på sjøen. Flytevest kan bety forskjell på liv og død i en ulykke, og det er lov å oppfordre andre til å huske vesten på en hyggelig måte. På den måten kan vi bry oss om hverandre. Når det gjelder alkohol så mener vi det er like naturlig å være helt edru som båtfører som for en bilfører, sier sjøfartsdirektør Knut Arild Hareide.

Flere på sjøen – vis hensyn

Sjøen får flere brukere, samtidig som antall ulykker øker. 

– Det er fantastisk at stadig flere bruker sjøen som rekreasjonsområde. Derfor er det viktig å huske på at man deler sjøen med seilere, padlere, dykkere, kitere, surfere og svømmere. Aldri før har det vært like viktig å vise hensyn, sier Grete Herlofson, generalsekretær i Redningsselskapet. 

01df5fc0-a43b-4348-b5c6-90cd4c6d2a79.jpg

Fjorårets sommer var travel for Redningsselskapets 53 redningsskøyter, med over 4 400 oppdrag fra mai til september. For å unngå stygge ulykker må kunnskapsnivået opp og holdningene strammes inn.

  – Det er nyttig å lære seg sjøvettreglene og betydning av sjømerkene. Ikke minst er det smart å gjøre seg kjent i området der du skal bruke båten, i rolig tempo, sier kystdirektør Einar Vik Arset.

 

35c5dc68-2cef-4f83-8fd3-96e14ea0e2c5.png

Kystverket har nylig samlet nyttig informasjon for båtfolket i den nye tjenesten Ohoi.

– Her finner du mye viktig informasjon for å ta gode beslutninger til sjøs – på ett sted. Et mål med tjenesten er å bidra til færre ulykker ved å samle gode verktøy, både for planlegging i forkant av seilasen og underveis, sier kystdirektør Einar Vik Arset.

Les mer om tjenesten Ohoi

Les mer om sjøsikkerhetskampanjen Løft Blikket

 

Kontakt

Seniorrådgiver

Lill Therese Opsahl Haugen /
Til toppen