Hopp direkte til innhold

Kystverket ruster opp oljevernberedskapen

Nye lenser er på vei ut til depotene.

Nye oljelenser
Nye og mer robuste oljelenser er på plass på depotene i Fedje og Mongstad. Flere depoter følger utover året
Foto: Kystverket

I disse dager får de første depotene til Kystverket nye lenser. I første omgang er det depotene på Fedje og Mongstad som opprustes, og gjennom året skal depotene i Tromsø, Horten, Stavanger og Bodø skifte ut lenseparken for de minste lensene.

Oljelensene brukes for å redusere miljøkonsekvenser av oljesøl på vann, ved å samle og stoppe olje som flyter på vannet.

− De nye lensene har en mer robust duk, som gjør at de tåler mye mer. De er heller ikke fylt med isopor, men med ekspandert polyetylen skum. Dette gjør faren for sekundærforurensning fra lensene ved bruk minimal, sier direktør for miljøberedskap i Kystverket, Hans Petter Mortensholm.

Fokuset på miljø og operative egenskaper har stått sterkt i denne anbudsrunden. Det har vært viktig for Kystverket at lensene tåler mye, og at de ikke bidrar med sekundærforurensning. I stedet for en tradisjonell anbudsrunde hadde derfor Kystverket denne gangen en to-trinnsprosess, der dialog med markedet var viktig.

− I første runde utfordret vi markedet på hvordan de kunne levere noe som både var slitesterkt og miljøvennlig. Både produkt og miljøprofil var viktige faktorer for hvilke leverandører som fikk komme med tilbud, sier senioringeniør Magne Berg, som har vært ansvarlig for anskaffelsen.

I runde to var det tre leverandører som leverte testprøver. SINTEF har testet kvaliteten gjennom både strekk- og slitasjetesting. Til slutt valgte Kystverket å skrive en kontrakt på 2+2 år med selskapet AllMaritim AS.

− Vi er veldig godt fornøyde med den oppgraderingen vi nå får. På sikt skal alle lensene i denne kategorien byttes ut, sier Mortensholm.

Til toppen