Hopp direkte til innhold

Norge stenger havnene for anløp fra russiske fartøy fra og med 8. mai

Regjeringen innfører EU sin femte sanksjonspakke i Norge. Sanksjonene omfatter forbud mot at russiske fartøy får legge til havn.

Fra og med 8. mai 2022 vil det være forbud mot havneanløp for russisk-flaggede fartøy og fartøy som hadde russisk flagg pr. 24. februar men som siden har endret flaggstat. Forbudet omfatter fartøy over 500bruttotonn som seiler kommersielt i internasjonal fart, yachter og enkelte lystfartøy og fritidsfartøy. Forbudet omfatter ikke fiskefartøy og vil normalt heller ikke omfatte søk- og redningsfartøy eller forskningsfartøy. Forbudet gjennomføres for havner på fastlands-Norge, men ikke på Svalbard.

Basert på Kystverkets oversikt over skipstrafikken er det relativt få anløp i norske havner av russiske fartøy av det totale antallet anløp til norske havner pr år (ca122.000). I fjor var det totalt 1595 anløp av russiske fartøy til norske havner, men av disse utgjorde fiskefartøy 978 anløp. Basert på historiske tall er det med andre ord snakk om i størrelsesorden 600 anløp pr. år som vil rammes av sanksjonene. Akkurat nå er det kun 18 russiske fiskefartøy i norske havner og ingen fartøy som rammes av sanksjonene.

Les hele pressemeldingen fra Regjeringen her 

Les reglene om forbud mot havneanløp her (endringsforskriften til sanksjonsforskriften)

Kystverket har oppdatert sin oversikt over informasjon knyttet til angrepet på Ukraina

Til toppen