Hopp direkte til innhold

Norsk oljevern fyller 50 år

Fartøyet Gamle Oksøy ligger til kai

Det moderne norske oljevernet feirer sitt jubileum med en seilas langs kysten med museumsskipet Gamle Oksøy.

20. juni: Markeringen har kommet seg fra Horten til Sandnessjøen. På turen har Kystverkets gamle og ærverdige fartøy vært innom Langesund, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Ålesund. Nå venter Sortland og Tromsø, før utstillingen ender opp i Honningsvåg.

− De som kommer på besøk under våre besøk er veldig interessert i både markeringen, men også Gamle Oksøy. De forskjellige fartøyene som har deltatt med demonstrasjon av oljevernutstyr har gjort en bra jobb og får samtidig god trening på det de skal gjøre, oppsummerer Ole Kristian Bjerkemo fra miljøberedskapsstaben i Kystverket.

Han påpeker at sommervarmen har uteblitt så langt, men oppholdsvær har det heldigvis vært. Bjerkemo er i skrivende stund litt sør for Bodø og ankommer Sortland tirsdag formiddag. Der vil både Kystvakten og den interkommunale beredskapen vise seg fram. I tillegg til fremvisning av oljevernutstyr fra Kystverket.

Ulykker langs kysten

Fellesnevner for alle stopp langs kysten er større hendelser som har preget kystsamfunn.

For Sandnessjøen er det utslippet på Helgelandskysten i 1981 som nå er en del av utstillingen Oljevernet 50 år. Her var det ulykken med fartøyet Deifovos som endte med et utslipp på 1200 tonn olje og en skadet strandlinje på 2500 kilometer.

− Alle steder er det noen som husker hendelsen som vi omtaler. Det kan være lukt av olje, døde fugler, eller de mange som var i arbeid, påpeker Bjerkemo.

Les mer om jubileet og dramatiske hendelser som har preget både enkeltpersoner og nasjonen i disse 50 årene.

DSC_1420.JPG

En rekke personer og fartøy fra Kystverket har vært med på markeringene langs kysten. Her representert ved Jim Robin Tinnslett og Freddy Pedersen foran fartøyet OV Skomvær.

Nødvendig beredskap

Behov for en statlig oljevernberedskap kom opp som en naturlig følge av at det i 1969 ble funnet store mengder olje under havbunnen utenfor norskekysten.

I 2022 er det 50 år siden det moderne oljevernet i Norge så dagens lys.

I 1972 åpnet Hovedstasjon for oljevern i Horten. Dette blir regnet som starten på oljevernberedskapen i Norge. Utbygging av oljeindustrien i Nordsjøen gjorde at myndighetene måtte investere mer i beredskapen mot oljeutslipp.

På den tiden besto oljevernutstyret av 350 meter med lenser, noe pumpeutstyr, en traktor, noen biler, en campingvogn og en liten vadbåt - og det jobbet ni personer på Hovedstasjonen.

Under ser du hva som skal skje på de forskjellige stoppestedene. Saken vil bli oppdatert etter hvert som mer informasjon kommer. 

Horten:

Når? 8. juni, klokken 10-14 Hvor? Rustadkaia Hva? Besøk utstillingen om oljevern på Gamle Oksøy, og se på oljevernutstyr som vises frem. Det blir konkurranse med mulighet for premie, og salg av kaker. Det vil også bli mulighet for å besøke depoten vårt i Moloveien. 

Langesund:

Når? 9. juni, klokken 10-14 Hvor? Grenland havn, Dampskipkaia Hva? Besøk utstillingen om oljevern på Gamle Oksøy, og se på oljevernutstyr som vises frem. Det blir konkurranse med mulighet for premie, og salg av kaker.

Kristiansand:

Når? 10. juni, klokken 11-14 Hvor? Losbrygga/Fiskebrygga Hva? Besøk utstillingen om oljevern på Gamle Oksøy, og se på oljevernutstyr som vises frem. Det blir konkurranse med mulighet for premie, og salg av kaker. Mellom klokken 10 og 11 blir det åpning av Kystverkets nye depot (Sjølystveien 29, Odderøya), der varaordføreren kommer til å delta. Det vil også bli mulighet for å komme inn på depotet og kikke. 

Stavanger:

Når? 13. juni, klokken 10-14 Hvor? Skagenkaien Hva? Besøk utstillingen om oljevern på Gamle Oksøy, og se på oljevernutstyr som vises frem. Det blir konkurranse med mulighet for premie, og salg av kaker.

Bergen:

Når? 15. juni, klokken 10-14 Hvor? Tollbodkaia 2 og 3, Nordnes Hva? Besøk utstillingen om oljevern på Gamle Oksøy, og se på oljevernutstyr som vises frem. Det blir konkurranse med mulighet for premie, og salg av kaker. Kystverkfartøyet OV O2 er også til stede.

Ålesund:

Når? 17. juni, klokken 10-14 Hvor? Skansekaia Sør

Besøk utstillingen om oljevern på Gamle Oksøy, og se på oljevernutstyr som vises frem. Det blir konkurranse med mulighet for premie, og salg av kaker. Kystverkets eget fartøy OV Hekkingen kommer også til å være til stede. 

Sandnessjøen:

Når? 20. juni, klokken 9-13 Hvor? Hurtigrutekaia

Besøk utstillingen om oljevern på Gamle Oksøy, og se på oljevernutstyr som vises frem. Det blir konkurranse med mulighet for premie, og salg av kaker. Kystverkets oljevernfartøy OV Skomvær kommer også til å være til stede. 

Sortland:

Når? 21. juni, klokken 13-17 Hvor? Havnegata

Besøk utstillingen om oljevern på Gamle Oksøy, og se på oljevernutstyr som vises frem. Det blir konkurranse med mulighet for premie, og salg av kaker. Kystvaktas fartøy KV Barentshav vil også være der.

Tromsø:

Når? 23. juni, klokken 10-14 Hvor? Kai 3, nedenfor Skarven

På Gamle Oksøy er det en utstilling om oljevernets historie, om framtiden samt vi viser aktuelle gjenstander og verktøy. Det vil være mulig å se oljevernutstyr fra den lokale beredskapen i Troms samt noe av det utstyr Staten ved Kystverket disponerer i bruk.

Honningsvåg:

Når? 29. juni, klokken 10-14 Hvor? Kai vest (i nærheten av Nordkappmuseet)

OV Bøkfjord tar over for Gamle Oksøy opp til siste stoppested, som er Honningsvåg. Vi vil ha den samme utstillingen ombord, og har også med oss oljevernutstyr som skal vises frem. 

Nordkapp-museet kommer til å være åpent, og Vår Energi, som driver Goliat-feltet, kommer til å være til stede for å orientere om sin oljevernberedskap.

Til toppen