Hopp direkte til innhold

Nye vindvarsler satt opp i Vestfjorden og Tjeldsundet

To nye vindvarslingssensorer er satt opp på fyrlyktene Skrova i Vestfjorden og Nordøygrunnen i Tjeldsundet. Vindvarslene skal bidra til økt sikkerhet for større fartøy som seiler her vinterstid.

Det er Kystverkets lostjeneste som står bak initiativet om å etablere vindvarsling i disse to områdene. Seilas i de trangeste sundene er utfordrende for de største fartøyene om vinteren, og spesielt som flere større cruiseskip seiler her vinterstid.

‒ Ofte har vi ikke tilstrekkelige opplysninger om vindforhold for å kunne gjøre en konkret vurdering av seilingsforholdene før vi seiler inn i området. I de trangeste sundene er vindterskelen mye lavere for de største skipene, og det er ikke alltid mulig å se hvordan forholdene er før man kommer inn, og da er det ofte for seint å snu, forklarer losoldermann i Nordland, Andor Antonsen.

‒ Med nøyaktig vindvarsling kan losene avbryte seilasen på et tidligere tidspunkt hvis vinden er for sterk. Dette øker sikkerheten for både mannskap og loser, sier Antonsen.

Losene får vindvarselene direkte inn i sine digitale støtteverktøy som brukes under planlegging og gjennomføring av seilaser.

Kystverket har også gjort de samme vindvarslene tilgjengelig for publikum via KystVær ‒ en mobilapp som kan lastes ned gratis av alle. I KystVær får man et nøyaktig bilde av vindforholdene for over 130 kystområder på mobiltelefon eller nettbrett, slik at man lettere kan planlegge trygg ferdsel etter værforholdene. Tjenesten viser nøyaktige sanntidsmålinger av vindstyrke, vindretning og vindkast.

KystVær kan lastes ned fra App Store og Google Play.

Kontakt

Senioringeniør

Harald Åsheim /
Til toppen