Hopp direkte til innhold

Viktig informasjon om sjøis

ferge i frostrøyk
Ferga mellom Moss og Horten i frostrøyk

Gjenfrosne eller isete farvann og ising på fartøy kan skape utfordringer for skipstrafikken. Når minusgradene blir mange og kulda vedvarer, kan det føre til at det tetner til med is i fjordarmer og smale sund langs norskekysten.

Nå har det vært kaldt i en lengre periode, og sjøen fryser til enkelte steder - hovedsaklig i sør. Utenfor kommunale områder er det Kystverket som har ansvar for å holde hovedleder og bileder farbare.

Der sjøen har frosset til, er isen nå mellom 10 og 30 cm.  Når den blir opp i 30 cm tykk må vi til med kontinuerlig isbrytingen.

I Halden-området har vi for tida isbryteren BeBe i sving. I farleden inn til Bakke er det nå cirka 15-30 cm is, så her sørger vi for kontinuerlig isbryting for å holde ei åpen råk innover fjorden.

I nordlige deler av Moss har vi isbyteren Tug Frier i aksjon.

Og ved Tønsberg brytes det i forbindelse med varslede anløp.

I Drammensfjorden er det rundt 30 cm is som isbryteren Thor III har fått i oppgave å bryte.

I Kragerø-området er sjøisen 15 cm nå. Her forbereder vi oss på isbryting.

I Farsund-området kan det også bli aktuelt med isbryting.

Inn til Gudvangen fryser det nå på. Vi har startet mobilisering av et isbryter-fartøy, men det vil gå noen dager før det er operativt.

I Kirkenes fryser det også på. Her har isbryteren Evis vært i sving for å holde farleden åpen.  

Oppdaterte ismeldinger

Kystverket overvåker og melder issituasjonen fra svenskegrensen til Kirkenes hele vintersesongen. Ismeldingstjenesten skal gi skipsfarten oppdatert informasjon om isforholdene i norske farvann. Den bidrar også til å koordinere ressurser i statens ansvar for aktiv isbryting i hoved- og bileder, utenfor kommunalt sjøområde.

I disse dager er det sprengkulde mange steder. Heldigvis sier Meteorologisk Institutt at den blir kortvarig. Men det gjelder å følge med og sjekke isforholdene der du planlegger å ferdes.   

Her finner du Kystverkets nyeste ismeldinger

Se flere videor på https://www.youtube.com/@kystverketWEB/playlists
Informasjon om sjøis og isbryting akkurat nå og om Kystverkets ismeldingstjeneste.
Informasjon om sjøis og isbryting akkurat nå og om Kystverkets ismeldingstjeneste. Publisert
Til toppen