– Vi er glade for at så mange har tatt seg tid til å gi grundige, faglige og konstruktive innspill. Det viser engasjement og styrker det videre arbeidet med å etablere et godt og treffsikkert regelverk, sier Arve Dimmen.
Det har kommet mange viktige synspunkter, og vi arbeider nå videre med disse.
Spesielt er det kommet innspill knyttet til:
- Bruken av vindkast som eneste meteorologiske kriterium har vi fått en del kommentarer til, og også grensen på 20 m/s. Flere peker på at middelvind, som mer presist, relevant og forutsigbart, bør legges til grunn. Vi har også fått innspill om at vindretning og lokale forhold bør tas med i vurderingene, da effekt på seilas kan variere betydelig med vindens retning.
- Det er kommet innspill til både å heve eller senke innslagsgrensen på 150 meter.
- Konsekvensene for lokale havner og cruisedestinasjoner. Flere kommuner, havner og cruiseaktører advarer om redusert anløp og svekket forutsigbarhet og regularitet ved for strenge regler. Cruiseskip planlegger seilaser flere år i forkant, og reguleringer basert på værvarsler reduserer attraktiviteten som destinasjon.
- Det er kommet forslag om mindre justeringer i de geografiske områdene av Stadt, Hustadvika og Folda.
Videre samarbeid med Meteorologisk institutt
Et gjennomgående tema i høringsinnspillene er hvordan værdata skal benyttes som beslutningsgrunnlag for ferdselsbegrensninger. Dette gjelder både innslagspunktet for når restriksjonene skal tre i kraft, valget mellom vindkast eller middelvind som kriterium, og hvordan man kan sikre større forutsigbarhet for næringen i planlegging og operativ drift.
Kystverket vil derfor samarbeide tettere med Meteorologisk institutt for å vurdere blant annet:
- Bruk av middelvind i stedet for vindkast
- Bedre og mer representative målepunkter og varslingsposisjoner
- Muligheter for skreddersydde værbriefer
- Bedre etterprøvbarhet og forutsigbarhet i varslene
Forskriften kommer tidligst til høsten
Med bakgrunn i innspillene vi har mottatt, og behovet for videre utredning og justeringer, vil det ikke være mulig å ferdigstille forskriften før tidligst høsten 2025.
Planen er å fastsette forskriften i løpet av oktober 2025, slik at den kan tre i kraft 1. januar 2026.