Hopp direkte til innhold

Slettnes fyr

115 års navigasjons- og fyrhistorie ved verdens nordligste fastlandsfyr: Slettnes.

Norges nordligste fastlandsfyr står støtt ved det brutale nordishavet. Du finner det på 71°Nord - tre kilometer nord for Gamvik i Finnmark.

Fyret ligger i hovedleden mellom Honningsvåg og Vardø, og sjøveien også mot Mehamn og Gamvik. Fyret ble oppført for å trygge ferden for sjøfarende over den enorme kystsletta mellom Barentshavet og Nordkyn-fjellene. Som vanlig var den gangen, kom fyrbyggerne fra bygdene rundt Dalsfjorden på Sunnmøre. Etter tre års byggeperiode, ble fyrstasjonen satt i drift 15. september 1905. Første fyrvokter ble Hans J Hatteberg, som var sjef her fra 1905 til 1921.

Tårnet er 39 meter høyt, har 9 trappeløp og 139 trappetrinn til toppen. Fra toppen av tårnet har du fantastisk utsikt over havet og naturen i det omkringliggende naturreservatet. Fyret er Norges femte høyeste, og også verdens nordligste landfaste fyr. Fyret har hvitt glimt som lyser hvert 20. sekund. Og lyset har en rekkevidde på 17,6 nautiske mil.

Strategisk post

Under andre verdenskrig brukte tyskerne fyret som observasjonspost. Marineoffiserer kontrollerte tenning av fyret. Det skjedde kun når tyske konvoier skulle passere. Som de andre ishavsfyrene ble også Slettnes ødelagt under nazistenes tilbaketrekking. Anlegget ble sprengt høsten 1944. Bare halve fyrtårnet sto igjen.

Gjenoppbygd

Våren 1945 ble det satt opp en provisorisk gasslanterne i toppen av restene av tårnet. (Se bilde). De neste tre årene ble det reist nye boliger, maskinhus, naust, kai, og fyrtårn. Når de gjenoppbygde tårnet startet de fra «midten» og bygde det opp til 39 meter. Når du nå går opp trappene i tårnet, kan du se dette skillet fra det originale tårnet over til det nye. Stasjonen ble tegnet av arkitektene G. Blakstad og H. Munthe-Kaas. Det ble opprettet radiofyr på Slettnes i 1955, og året etter ble fyrstasjonen tilkoblet det lokale strømnettet.

De ansatte med familier bodde fast på fyrstasjonen fra starten i 1905. Fire ansatte, fire naust og fire utedo. Fra 1973 bodde bare de ansatte på fyret under sin tørn.

Fredet

Slettnes fyr ble fredet i 1998. I den nasjonale verneplanen for fyrstasjonene heter det at Slettnes fyrstasjon "har arkitektoniske og bygningshistoriske verdier, med de enkle bygningsvolumene tett sammen ved det høye tårnet." Området er også både naturreservat og fuglereservat.

Slettnes fyr ble, som et av de siste fyrene i landet, automatisert og avbemannet i 2005. Fyrstasjonen eies, som de fleste norske fyr, av staten ved Kystverket. I dag er fyrstasjonen utleid til Museene for Kystkultur og gjenreising i Finnmark IKS, ved Gamvik museum. De drifter fyret med overnatting, kafe og utstillinger. Fyret er vanligvis åpent for besøk fram midten av juni til midten av august, og ellers i grupper etter avtale. Sommerfestivalen Gamvikdagene avholdes på fyret. 

Det er flott å besøke Slettnes for alle som setter pris på kystlandskap, dyreliv, historie og rå naturkrefter.

sett+fra+øst+beskåret_800x480.jpg

skjermbilde fra yt film fra Allan Kahar.JPG

tunet fra tårnet vinterstid.JPG

1945_gasslanterne på restene.jpg

Sletnes_oppbygging 1946.JPG

Slettnes 1946.jpg

slettnes_etter_krigen.jpg

slettnes_for_krigen.jpg

slettnes_gjenoppbygging.jpg

 

 

Til toppen