Hopp direkte til innhold

Norsk oljevern gjennom 50 år

Ole Christian Bjerkemo med hodetelefoner foran plakater om oljevern
Ole Christian Bjerkemo i avdeling for miljøberedskap i Kystverket forteller om norsk oljeverk gjennom 50 år (foto: Marte Stenslet Grøndahl).

Det er over 10 år siden vi sist hadde en stor oljevernaksjon i Norge. Trenger vi fortsatt oljevernet, og hvordan tilpasser vi oss nye utfordringer i framtiden?

Etter at det ble funnet store mengder olje utenfor norskekysten på sekstitallet, ble det også behov for en god beredskap mot oljeutslipp. I 1972 bestod oljevernutstyret i Norge av 350 meter lenser, noe pumpeutstyr, en traktor, noen biler, en campingvogn og en båt. Og ni personer.

På 50 år har det heldigvis skjedd mye med oljevernberedskapen i Norge – og dette kan du høre mer om i denne utgaven av Kystpodden.

Oljesøl kan gjøre stor skade på fugle- og dyrelivet i havet og langs kysten, og det jobbes kontinuerlig med å utvikle og forbedre beredskapen for å hindre store skader.

I denne episoden av Kystpodden forteller Ole Kristian Bjerkemo i Kystverkets avdeling for miljøberedskap i Horten om blant annet noen av de viktigste hendelsene i oljevernet gjennom 50 år, og hvilke utfordringer miljøberedskapen kan møte i framtida. Programleder er Marte Grøndahl. 

Til toppen