Hopp direkte til innhold
Bilde av brygge og hvordan du sikrer denne
Det er altfor mange ulykker med fall fra brygger. Med enkle tiltak kan havna gjøres tryggere. Illustrasjon: Kystverket/Sjøfartsdirektoratet

Tenk sikkerhet i havna

Visste du at hele 30 personer har omkommet i fall fra brygge/mellom båt og brygge de siste fem åra? Heldigvis kan alle havner gjøres tryggere med ganske små tiltak – her er våre tips.

Alle de omkomne var menn, og bare en hadde på seg redningsvest. Ramler du i sjøen er det viktig at det er mulig å komme seg raskt på land.

Det kan faktisk være vanskeligere enn mange tror – spesielt dersom du er alene. Er sjøen kald har du ekstra kort tid til å redde deg selv.

Heldigvis kan alle havner gjøres tryggere med ganske små tiltak. Sammen med Sjøfartsdirektoratet har vi laga ei liste med tips for alle med ansvar for kaier og bryggeanlegg.

– Det viktigste er å ha nok leidere som stikker dypt ned i vannet, slik at folk kommer seg opp av vannet. Redningsbøyer må være lett tilgjengelig, det er viktig å sørge for god belysning - og ikke minst fjerne gjenstander folk kan snuble i, forklarer kystdirektør Einar Vik Arset.

Ta også gjerne på vesten FØR du går ut på brygga. 
– Det er også både tryggere og kjekkere å være flere. Skal du ordne noe i havna,  ta gjerne med enn venn, foreslår kystdirektøren.

4 Kystdirektør Einar Vik Arset 9_redigert.jpg
Kystdirektør Einar Vik Arset. Foto: Lill Haugen / Kystverket

 

4_Illustrasjon av sikker havn Kystverket_Sjøfartsdirektoratet.png
Gode tiltak for å sikre havna. Illustrasjon Kystverket/Sjøfartsdirektoratet
Til toppen