Hopp direkte til innhold

De første store cruiseskipene er tilbake

Cruiseskipet Mein Schiff 1
Cruiseskipet Mein Schiff 1 ankommer Oslo havn i dag, for første gang siden Korona-pandemien startet. (Foto: Anders Bang-Andersen)
Foto: Anders Bang-Andersen

I sommer har ett og annet mindre cruiseskip seilt langs norskekysten, uten å kunne sette i land passasjerer. Nå kommer imidlertid noen av de større oversjøiske cruiseskipene til Norge. For første gang siden pandemien startet, legger i dag et større cruiseskip med passasjerer til kai i Oslo.

Regjeringen lettet tidligere i sommer på restriksjonene for cruiseskip. Det ble åpnet for at cruiseskip med inntil 2000 personer om bord og maksimalt 90% belegg kan seile kystcruise i Norge. Det stilles fortsatt strenge krav til kystcruise og det er først nå at en ser en forsiktig oppstart av aktivitet. Forutsetningen er at alle om bord er beskyttet, både mannskap og passasjerer. Fullvaksinerte kan gå i land, og fartøysbesetningen må kontrollere passasjerenes koronasertifikat før ilandstigning.

Det første store cruiseskipet som benytter seg av dette er Mein Schiff 1, som ankommer Oslo havn i morgentimene. Utfra losbestillingene kan Kystverket se at det til nå er rundt ti forskjellige cruiseskip som planlegger aktivitet langs norskekysten i sommer og høst – foreløpig rundt 70 anløp er planlagt. Noen av skipene planlegger flere seilaser.

Rundt 15 destinasjoner vil få besøk av cruiseskip og også flere byer; blant annet Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Ålesund og Tromsø. Dette er langt under normal aktivitet for sesongen. I 2019, før korona-pandemien, var det til sammenligning 516 anløp av cruisefartøy i august måned i Norge.

Mein Schiff 1

Lengde 316m
Maksimal personkapasitet 3132 (men seiler nå med maks 2000)

Reiserute: Kommer fra Kiel, Tyskland og skal seile videre til Kristiansand, Bergen, Geiranger og Ålesund.

Dette er det første av fire planlagte cruise nå i august/september.

Til toppen