Hopp direkte til innhold

Kystverket sender ekspertise til Peru

Foto: Carlos Reyes / AFP / NTB

Vulkanutbruddet og tsunamien på Tonga 15. januar har ført til massivt oljesøl i Peru - 10 000 kilometer unna. Kystverket har nå sendt ekspertise for å bistå med håndteringen av oljeutslippet.

Bølgene etter vulkanutbruddet førte til over 950 000 liter med råolje havnet i havet. Oljen var om bord et tankskip, og skulle leveres til et raffineri som ligger litt nord for hovedstaden Lima. Bilder fra Peru viser hele strender som er farget svarte av olje, og store antall døde, tilsølte fugler. 1,2 millioner kvadratmeter med vann og 1,7 millioner kvadratmeter på land er berørt. Myndighetene i landet kaller dette den verste økologiske katastrofen i Perus nyere historie.

Etter en formell forespørsel fra den peruanske regjeringen om internasjonal støtte, ble det bestemt at en ekspertgruppe bestående av personell fra FNs avdeling for koordinering av humanitær innsats (UN OCHA), FNs avdeling for katastrofevurdering og -koordinering (UNDAC) og tekniske eksperter skal bistå håndteringen av oljeutslippet. Gruppen består av totalt 12 personer, og en av disse kommer fra Kystverket.

- Denne gruppen skal bistå med analyser og anbefalinger om miljørisikoreduksjon og katastrofehåndtering og - koordinering. Personen som er sendt fra Kystverket har mye kompetanse på både håndtering av oljeutslipp generelt og strandrydding spesielt, sier direktør for miljøberedskap i Kystverket Hans-Petter Mortensholm.

Fra Europa reiser I tillegg til Kystverket folk fra CEDRE i Frankrike og  The General Directorate of the Merchant Marine (DCMM) i Spania. Resten av teamet kommer fra regionen rundt Peru. I første omgang skal ekspertgruppen være i Lima i to uker. 

Kontakt

Avdelingsdirektør

Hans-Petter Laahne Mortensholm /
Til toppen