Deltakere i Kystverkets innsatsstyrker er i all hovedsak ansatt i de enkelte kommunene, på tilkalling eller i deltidsstillinger.
Etter en gjennomgang av avtalene som Kystverket har med kommunene om innsatsstyrker, har vi kommet til at avtalene ikke kan videreføres. Det er vår vurdering at det er Kystverket som i realiteten er arbeidsgiver etter arbeidsmiljølovens bestemmelser.
På denne bakgrunn vil deltakerne i innsatsstyrkene få tilbud om fast ansettelse i Kystverket, i deltidsstillinger (i ulike prosenter) og med mulighet for tilkalling i løpet av høsten og senest innen 01.01.2026.
Kystverket jobber med å etablere en ny organisering av depotstyrker og tilsynspersonell, med mål om å ansette personell direkte i Kystverket i all hovedsak fra 1. januar 2026, når dagens avtaler utløper. Dette gjelder 150 personer i depotstyrker og 13 tilsynspersoner.
Flere gevinster
Den nye løsningen vil både kunne få ned administrative kostnader, gi jevnere kvalitet og forutsigbarhet på leveranser, enklere system for effektiv oppfølging, og god personaloppfølging.
– Mange kommuner, havnevesen og brann- og redningstjenester har bidratt på en svært god måte gjennom mange år, kommenterer Hans Petter Mortensholm, direktør for miljøberedskap i Kystverket.
Han presiserer:
- Selv om organiseringen endres, vil den kommunale beredskapen mot akutt forurensning opprettholdes på samme høye nivå som tidligere. Prosentvis ansettelse i Kystverket for innsatsstyrkene, vil kunne gjøre arbeidet mer helhetlig og effektivt. Endringene får ingen konsekvenser for kommunenes egne beredskapsarbeid.
Innsatsstyrkene vil bli ansatt i Miljøberedskap, i avdelingen for logistikk og teknologi.