Hopp direkte til innhold

Utslipp fra oljeplattform

Mo i Rana styrker sjøtransporten – nå starter neste fase i dypvannskaiprosjektet

Prosjektet i Mo i Rana skal gi en moderne dypvannskai og tryggere innseiling – viktig infrastruktur for fremtidens sjøtransport. Foto: Vest Betong AS

Utbyggingen av ny dypvannskai i Mo i Rana går inn i en ny fase. Etter en intensiv vår med grunnarbeid og utfylling av deponiområdet, starter fundamenteringsarbeidet 15. mai.

– Vest Betong, med sine underentreprenører Keller, Tore Løkke og Gerd Stensen, har gjort en god jobb gjennom våren. Vi er nå i rute til å gå i gang med neste etappe: å fundamentere den nye kaia, sier Berit Kalstad, prosjektleder i Rana kommune.

Fundamentering av dypvannskaia

I løpet av våren er deponiområdet for forurensede masser fra utdypingen blitt forvandlet til nytt landareal. Dette danner grunnlaget for byggingen av dypvannskaia på Langneset. Nå står pelefundamentering for tur.

Fundamenteringen innebærer nedramming av store stålrørspeler. Hver pel er rundt 50 meter lang og har en diameter på omtrent én meter. Pelene rammes gjennom løsmassene på sjøbunnen og ned til fast fjell. Deretter tømmes rørene for vann, armeres og fylles med betong, som til slutt danner fundamentet for den nye kaia.

– Totalt skal 156 stålrørspeler rammes ned, med mål om én pel per dag. Arbeidet vil pågå gjennom sommeren og ut over høsten, avhengig av fremdriften og eventuelle utfordringer underveis, forklarer Kalstad.

Støy og arbeidstid

Pelearbeidene kan tidvis oppleves som støyende. Kalstad understreker at alt arbeid gjennomføres innenfor gjeldende retningslinjer for midlertidig anleggsstøy.

– Støyende arbeid vil som hovedregel kun foregå på dagtid, mandag til lørdag kl. 07.00–19.00. Det er ikke planlagt arbeid på kvelder, netter, søndager eller helligdager. Om noen skulle oppleve betydelige plager, oppfordrer vi til å ta kontakt med oss – heller en gang for mye enn en gang for lite, sier hun.

Forsterket byggherreorganisasjon

For å sikre tett oppfølging av arbeidet er det hentet inn en ny byggeleder fra Multiconsults kontor i Mo i Rana. Johannes Sjøset har bred erfaring med kaibygging og betong, og var nylig byggeleder for Brønnøy Havns prosjekt med ny tømmerkai i Brønnøysund.

– Det er kjekt å få være med på å realisere den nye dypvannskaia i Mo i Rana. Kaia vil bli en sentral brikke for å styrke sjøtransporten og næringslivet i regionen, sier Sjøset.

 

<> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <>

Om prosjektet: Innseiling og dypvannskai Mo i Rana

Prosjektet «Innseiling og dypvannskai Mo i Rana» er et samarbeid mellom Kystverket og Rana kommune. Målet er å etablere en tryggere og mer effektiv farled, og en moderne dypvannskai som legger til rette for økt sjøtransport.

Prosjektet vil styrke næringslivet i regionen, åpne for ny vekst og bidra til positive miljøgevinster ved å flytte mer gods fra vei til sjø. 

<> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <>

 

Fundamenteringen av dypvannskaia starter med nedramming av store stålrørspeler – hver er rundt 50 meter lang og én meter i diameter. Foto: Vest Betong AS

 

Forurensede masser fra utdypingen er trygt deponert og området er gjort om til byggegrunn for dypvannskaia. Foto: Vest Betong AS

 

Store stålrørspeler rammes ned til fjell og fylles med armering og betong – selve fundamentet for den nye dypvannskaia. Foto: Vest Betong AS

Målet for samarbeidsprosjektet er å redusere risikoen for skipsulykker, øke kapasiteten i...

Fag Publisert Oppdatert
Til toppen