Hopp direkte til innhold

Funn av fugl med olje på fjærene

Sjøfugl og oljesøl. Foto: KV Bison.
Kystverket ønsker seg mer informasjon om observasjoner og funn av fugl med olje på fjærene i Nord-Norge. Foto: Kystvakten/ KV Bison.

Denne uken har Kystverket mottatt informasjon om flere observasjoner av fugl med olje på fjærene.

− Nå ønsker vi å teste ut muligheten for å få inn eventuelle rapporter om fugl med olje på fjærene for å få en bedre oversikt. Dette gjelder både døde og levende fugler, presiserer Jan Pedersen, som er vaktleder ved Kystverket miljøberedskap.

Ønsker kontakt med fiskere

For å nå ut til fiskere i området legges følgende tekst inn på tjenesten FiskInfo hos BarentsWatch:

«Det er denne uken observert sjøfugl med olje i fjærene utenfor kysten av Troms og Finnmark.

Fiskere i dette området anmodes om å rapportere eventuelle observasjoner av fugl med olje i fjærene eller olje på sjøen til Kystverket.

Dette kan rapporteres til telefon 33 03 48 00 eller e-post vakt@kystverket.no»

Tjenesten FiskInfo finner du her.

− Vi henstiller fiskere i Troms- og Finnmark til å melde til Kystverket hvis de ser olje på sjøen, eller fugler med olje på fjærene.

- Stort område

Pedersen forteller at Kystverket i løpet av de siste dagene har mottatt flere meldinger om funn av fugler med olje på fjærene, i flere ulike geografiske områder i Troms- og Finnmark. Meldingene har kommet fra fiskere til Kystvakten, hvor deres fartøy har igjen fulgt opp og selv gjort funn og observasjoner av fugler.

− Kystverket gjør flere grep for å følge opp saken, og har blant annet benyttet overvåkningsfly, samt satellittbilder for observasjon i området. Foreløpig uten deteksjon, og vi har ingen mistenkt kilde til den oljen fuglene har fått på seg.

I tillegg til fiskere henstiller Kystverket til at publikum i det aktuelt område, varsler hvis de observerer olje på sjø eller fugler med olje på fjærene.

Fikk første melding mandag

Første melding kom fra Kystvakten Operasjon (Sortland) mandag 21. februar cirka klokken 12. Meldingen kom opprinnelig fra en fiskebåt i område nordvest av Gjesvær ved Magerøya, som hadde observert olje på en fugl på sjøen. Kystvakten besluttet å sende KV Jarl mot området. NOR VTS kontaktet aktuell fiskebåt, og det ble da gitt informasjon om at flere fiskebåter i området hadde observert fugl med olje på seg. Kystverket varslet 110-sentral om saken, med henblikk på at det kunne komme andre publikumsobservasjoner.

Et annet fiskefartøy noe lengre øst, i område Mehamn, rapporterte tirsdag om observasjon av en oljetilgriset fugl. Kystverket informerte derfor Avinor Bodø kontrollsentral om saken, med henstilling til at fly- og helikoptertrafikk i område Honningsvåg og Mehamn var behjelpelig med visuell observasjon. Kystverket omdirigerte også sitt overvåkningsfly (LN-KYV) fra opprinnelig tokt utenfor Tromsø, og fikk gjennomført en overflyging av et større område langs kysten av Finnmark. Flyet har ikke detektert olje på sjø der de har flydd. 

Senere på tirsdagen var det KV Bison som observerte 10 måker med olje på fjærene i område Rebbenesøya, nord av Tromsø.

Oljeanalyse gjennomført

Oljen som er funnet på fuglene er blitt analysert, og viser at det er en type bunkersolje. Det betyr at oljen ikke kommer fra offshoreaktivitet eller krigsvrak. 

 

Bildet viser observasjoner av fugl som er tilgriset med olje.
Til toppen