Kommunene har etter § 43 i forurensningsloven ansvar for å etablere en beredskap mot mindre tilfeller av akutt forurensning som kan inntreffe og medføre skadevirkninger i kommunen, og som ikke dekkes av privat beredskap. Ansvaret er nærmere beskrevet i forskrift om kommunal beredskap mot akutt forurensning fastsatt av Nærings- og fiskeridepartement.
Alle landets kommuner er pålagt å delta i interkommunalt samarbeid om beredskap mot akutt forurensning gjennom interkommunale utvalg mot akutt forurensning (IUA). Ved små hendelser skal kommunen sette i verk tiltak på egenhånd, men benytter seg ofte av IUA for å håndtere større hendelser.
Det interkommunale samarbeidet skal sette deltakerkommunene i stand til å ivareta sin aksjonsplikt etter forurensningslovens § 46 og sin bistandsplikt etter § 47. Hvilke IUA kommunen skal være en del av, er bestemt i forskriften. Det er Kystverket som behandler søknader om endring i regiontilhørighet, regionnavn og Kystverket kan gjøre endringer i regioninndelingen.
Du finner kontaktinformasjon for alle IUA-ene nederst på denne siden.
Beredskapsplan for det interkommunale samarbeidet
For det interkommunale samarbeidet skal det utarbeides en beredskapsplan som beskriver den etablerte beredskapen, både den interkommunale og den kommunale. Beredskapsplanen baserer seg på kommunenes miljørisikoanalyse og beredskapsanalyse.
Det interkommunale samarbeidet skal ha oversikt over personell som innehar beredskapsfunksjoner. Det skal lages en årlig plan for opplæring av personell, og for øvelser. Minst hvert annet år skal beredskapsplanen testes.