Sjømerkesystemet


Det er ikke gjort i ei håndvending å lære seg alle merkene, så anbefalingen er å sette seg inn i dette før man legger ut på tur. Her er en oversikt over det som er viktigst å ta med seg:
- Lateralmerke: Viser merkingens hovedretning (rødt om babord – grønt om styrbord)
- Kardinalmerker (kompassmerking): Viser hvilken side det er trygt å passere et skjær eller ei grunne.
- Faste merker: Markerer småskjær og grunner. Viseren peker mot sikkert farvann.
- Spesialmerker: Brukes ofte til å markere områder med begrensninger for ferdsel – som f.eks. badestrand.
- Frittliggende grunner/farer: Seilbart farvann rundt grunnen eller faren.
- Senterledsmerke: Definerer midtskillet mellom to seilingsleder.
Husk: Fortøy aldri til sjømerkene.
Det er viktig å se merkene i sammenheng med sjøkartet. Det er godt sjømannskap å ha oppdaterte sjøkart, og å planlegge turen ved hjelp av sjøkartene.
I forbindelse med båtførerprøven lærer man også om disse navigasjonsinnretningene, og hvordan man skal manøvrere i henhold til dem. Anbefalingen er derfor klar: Ta båtførerprøven for å øke kunnskapen om navigering, sjømerker og godt sjømannskap
Relaterte tema
Siste nytt
-
Ny app gjør det enklere å følge fartsgrensene til sjøs
Sliter du med å vite hva som er fartsgrensen når du er ute i fritidsbåten din? Nå lanserer Kystverket en app som hele tiden forteller deg hva som er fartsgrensen der du er, og som gir deg varsel dersom du kjører for fort.
-
– I år er det enda viktigere å tenke sikkerhet til sjøs!
Med rekordsalg av fritidsbåter, og oppfordring til norgesferie, tyder alt på at det går mot tidenes båtsommer. Da er det ekstra viktig å ha fokus på sikkerhet. Per 1. juni i år er tallet på omkomne ved bruk av fritidsbåt allerede oppe i ti personer. Friskt i minne ligger også fjoråret, da 28 personer omkom ved bruk av fritidsbåt.
-
– Fritidsflåten må ta omsyn til nyttetrafikken!
− Det er viktig at dei som ferdast i fritidsbåt tar spesielle omsyn til nyttetrafikken. Kvart år opplever vi altfor mange nestenulukker med fritidsbåtar som kryssar for nært, eller som legger seg altfor nært dei store fartya. Hugs at fartya i nyttetrafikk er store og tunge, og difor er manøvrering og fartsjustering meir krevjande for dei, seier kystdirketør Einar Vik Arset.
-
Høring: Fornying og oppgradering av seilingsleder fra Kristiansand til Risør
Kystverket ber om innspill og kommentarer til utarbeidet merkeplan for fornying og oppgradering av sjøveien på strekningen Kristiansand til Risør med oppstart i 2020.
-
Nasjonal handlingsplan mot fritidsbåtulykker
En handlingsplan som skal redusere antall alvorlige ulykker med fritidsbåt peker på ni innsatsområder. Handlingsplanene er levert av Sakkyndig råd for fritidsfartøy, der også Kystverket er representert.
- Gå til nyhetsarkiv