Kystverket har utarbeidet Landsverneplan for maritim infrastruktur. Denne viser bredden og variasjonen av kulturminnetyper som finnes i etaten.
Landsverneplanen ble lagt frem i kulturminneåret 2009, og den danner grunnlaget for det videre arbeidet med vern av et utvalg av Kystverkets kulturminner, i samarbeid med Riksantikvaren.
Ivaretar kulturhistorien
Kystverket ønsker at etatens kulturarv skal tas vare på som bruksressurs og grunnlag for kunnskap, opplevelse og verdiskapning. Kystverket ivaretar kulturhistorien på egen sektor i samarbeid med Kystverkmusea, brukere av Kystverkets infrastruktur og andre som er engasjert i Kystverkets materielle og immaterielle kulturarv.
Gjennom direktoratssamarbeidet for kystkultur bidrar Kystverket sammen med Riksantikvaren, Fiskeridirektoratet og Norsk kulturråd til å synliggjøre og utvikle kystkulturen. Et av prosjektene er Fortellinger om kyst-Norge.
Fyrstasjonene, som nok er de mest kjente av etatens kulturminner, har allerede vært gjenstand for en slik vurderingsprosess, og 83 av i alt 164 fyrstasjoner er fredet i henhold til kulturminneloven. De fleste av fyrstasjonene er fortsatt helt eller delvis i Kystverkets eie.
I utarbeidelsen av Landsverneplanen har Kystverket lagt vekt på å vise at kulturminnene ikke bare er enkeltstående bygninger eller anlegg, men at de først og fremst at de har en funksjon i en større sammenheng; i den maritime infrastrukturen. De er del av en farled, som skal gjøre det trygt å ferdes til sjøs og som i neste omgang bidrar til å utvikle kystsamfunnene.