Formålet med innsigelse er å sikre at nasjonale og vesentlig regionale interesser blir ivaretatt i kommuneplaner og reguleringsplaner. Hovedregelen er at saker om innsigelser handler om arealkonflikter hvor forslagsstillerens ønsker og behov står imot nevnte interesser sine ønsker om arealbruk. Ofte vil disse interessene være i motstrid, og det vil være nødvendig med vanskelige avveininger mellom ønsket arealbruk og andre vesentlige samfunnsinteresser.
Hvem kan fremme innsigelse?
Kommunen har ansvar for planlegging etter plan- og bygningsloven, og skal ivareta nasjonale og regionale interesser. Kommunene kan treffe bindende planvedtak, men hvis det fremmes innsigelse settes dette til side. Hvis kommunen (planmyndigheten) og innsigelsesmyndigheten ikke blir enig flyttes kompetansen til å treffe det rettslig bindende planvedtaket fra kommunen til kommunal- og distriktsdepartementet. Plan- og bygningsloven § 5-4 gir Kystverket myndighet til å fremme innsigelse til planforslag.
De som kan fremme innsigelse til kommuneplanens arealdel og reguleringsplaner er:
- Berørte statlige eller regionale organer
- Berørte kommuner
- Sametinget
Hva kan det fremmes innsigelse til?
Innsigelse kan bare fremmes i viktig konfliktsaker i arealplanlegging, og hvor dialog og mekling mellom partene ikke har ført frem. Sakene kan dreie seg om arealformål, hensynssoner med rettsvirkning og planbestemmelser i kommuneplanens arealdel eller i reguleringsplan. Videre vil innholdet i planen eller formelle forhold, slik som lovligheten av arealformålet eller utforming av en planbestemmelse, kunne være aktuelle stridstema.
Etter plan- og bygningsloven § 3-2 tredje ledd har Kystverket rett og plikt til å delta i planleggingen når den berører vårt saksområde. Medvirkning er en forutsetning for Kystverkets bruk av innsigelsesmyndigheten. Imidlertid ønsker Kystverket at saker løses tidlig i planprosessen for å unngå bruk av innsigelse.
For Kystverkets del vil spørsmål av nasjonale eller vesentlig regional betydning for de interessene vi er satt til å ivareta, jf. vårt samfunnsoppdrag, være grunnlag for innsigelse. Det er Kystverket selv som definerer innholdet i, og viktigheten av, de interessene vi er satt til å ivareta, jf. punkt 2.1.3 i kommunal- og moderniseringsdepartementets (nå kommunal- og distriktsdepartementet) retningslinjer for innsigelse i plansaker etter plan- og bygningsloven. Interessene kan være forankret i lov og forskriftsverk slik som havne- og farvannsloven, strategier og handlingsplaner, Nasjonal transportplan mv.
Føringer for nasjonale og regionale innsigelser