Det finnes et stort antall navigasjonsinnretninger som fyrlykter, lanterner, overretter, staker og jernstenger mv. langs norskekysten. Navigasjonsinnretningene er en forutsetning for å kunne ferdes trygt og sikkert langs norskekysten. Flere steder planlegges det nymerking av farvannet, der formålet er å oppgradere farvannet til dagens standard og øke sikkerheten og fremkommeligheten ved dag- og nattseilas samt ved dårlig vær. Les mer om navigasjonsinnretninger her.
I planleggingen må det tas hensyn til merkesystemet i farvannet ved at en er bevisst på plassering av tiltak og belysning (lyskilder).
For eksempel må bebyggelse og plassering av lyskilder ikke komme i konflikt med funksjonen til navigasjonsinnretningene.
Videre er det viktig at det legges til rette for nødvendig vedlikehold, nyetablering, flytting mv. av navigasjonsinnretninger langs kysten. Fjerning eller flytting av navigasjonsinstallasjoner kan være aktuelt hvis de vil kunne utgjøre en sjøsikkerhetsmessig risiko dersom de blir stående.
Plan- og bygningsloven § 1-8 forbyr tiltak mv. langs sjø og vassdrag (byggeforbudet i strandsonen). Imidlertid er det i plan- og bygningsloven § 1-8 fjerde ledd åpnet opp for at kommunen kan gjøre unntak fra dette når tiltaket skal tjene ferdselen.
Virkeområdet til unntaksbestemmelsen i fjerde ledd er avgrenset til arealformålene landbruks-, natur- og friluftsformål samt reindrift (LNFR) og bruk og vern av sjø og vassdrag, med tilhørende strandsone, jf. plan- og bygningsloven § 11-11 nr. 4. Dersom et aktuelt byggeareal er utlagt til annet formål, må adgangen til å iverksette navigasjonstiltak langs sjøen eventuelt sikres gjennom fastsetting av byggegrenser i arealplan i medhold av lovens § 1-8 tredje ledd.
I Statlig planretningslinje for differensiert forvaltning av strandsonen langs sjøen fra 2021, står det at kommuneplanens arealdel skal legge til rette for etablering og vedlikehold av nødvendige navigasjonsinnretninger, slik som fyrlykter, lanterner, overretter, staker med videre, som ivaretar sikkerhet og fremkommelighet for sjøtrafikken.
Det følger av byggesaksforskriften § 4-3 2. ledd bokstav c at oppføring, gjenoppføring og reparasjon av navigasjonsinnretninger er unntatt reglene i plan- og bygningsloven kapittel 20-25.
Her er et eksempel på hvordan en planbestemmelse kan formuleres:
Vedlikehold, fjerning og nyetablering av navigasjonsinstallasjoner innenfor planområder er tillatt, jf. pbl. § 1-8, 4. ledd og § 11-11 nr. 4.
Navigasjonsinnretninger som kulturminner
Kystverket la i kulturminneåret 2009 frem en Landsverneplan for maritim infrastruktur.
Landsverneplanen inneholder informasjon om flere navigasjonsinnretninger, bl.a. fyrstasjoner som er vedtaksfredet etter kulturminneloven § 15. Enkelte navigasjonsinnretninger er fredet i henhold til Forskrift om fredning av statens kulturhistoriske eiendommer.
Forskriftens kapittel 20 angir hvilke navigasjonsinnretninger dette gjelder.
Klikk her for mer informasjon om Kystverkets kulturminneforvaltning.